Bryllupstale

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

Bryllupstale – sådan laver du en god tale til brylluppet der huskes!

Det er ikke alle, der har nemt ved at skrive bryllupstalen. Der er mange elementer, der har relevans, når du skal skrive en bryllupstale. Dertil er det også én af de vigtigste taler, du kommer til at holde gennem dit liv. Det er typisk tanken om dette, der kan gøre det svært at skrive en god bryllupstale.

Det sværeste er dog ofte at komme i gang. Hvis du skal have skrevet talen, men endnu ikke er kommet i gang, så skal du blot få slået hul på. Det er dog ikke alle, der ved hvordan de skal gribe det an. Hvis det er noget, du også genkender, så er du kommet til det rette sted, du her kan lære mere om at skrive en god bryllupstale.

Sådan kommer du bedst fra start

Når du skal i gang med at skrive din bryllupstale, er det en god idé blot at skrive dine tanker ned. Det er ikke nemt at få slået hul. Derfor bør du ikke blot sætte dig ned foran Microsoft Word. I stedet bør du tænke over det, når du handler ind, gør rent eller går tur. Her skal du tænke over hvad du gerne vil sige i din tale.

Det er også vigtigt at tænke på hvad talens hovedperson betyder for dig. Dertil bør du også komme lidt ind på hvordan I mødte hinanden, og hvad der kendetegner denne person set med dine øjne. Hver gang du får en god idé, så skriv det ned på din telefon. Til sidst har du en stor samling af noter, du kan bruge til din tale.

Hvordan skal en bryllupstale være bygget op?

En stor del af at skrive en god tale, er at få den bygget rigtigt op. Det er også gældende, når du skal skrive en bryllupstale. Heldigvis kan du herunder blive klogere på hvordan den skal bygges op.

  1. Du skal starte med en introduktion. Du skal fortælle om hvem du er. Der er stor forskel på, om det er gommen eller en ven til brudeparret, der skal give en tale. Derfor bør du altid lige introducere dig selv i starten af talen.
  2. Dernæst skal du komme ind på modtageren eller modtagernes karaktertræk. Du skal forsøge at give en god beskrivelse af, hvad der gør vedkommende til den eller dem, de er.
  3. Du bør også forsøge at gøre plads til en sjov eller sød historie. Det kan også være et minde, der kan være underholdende for gæsterne at høre. Det er historien, der er talens kerne, så den skal derfor give mening. Den skal nemlig binde det hele sammen. Kom gerne med sjove indskud undervejs.
  4. Her afhænger det meget af, hvem du er og hvad din relation til brudeparret er. Hvis du skal holde en tale til din udkårne, så kan den starte med livet før i mødte i hinanden, og dernæst rykke over i den første tid af jeres forhold. Herefter skal tidslinjen selvfølgelig bare følges kronologisk.
  5. Er du ven eller familie til den en part af brudeparret, så har du sandsynligvis primært haft fokus på ham eller hende. Er det tilfældet, så er det nu, du skal begynde at inkludere den anden part. Det kan du gøre ved at fortælle om personens kendetegn og hvordan de komplimentere den anden part.
  6. Talen skal selvfølgelig ønskes af med at dele din glæde for modtager, uanset om det er en tale til din datter, din udkårne eller en god ven. Til sidst at der ikke andet for end at udråbe en skål. Herefter er du færdig med din tale, og kan igen sætte dig ned.

Det skal du tænke over, når du skriver bryllupstalen til brudeparret

Der er intet så fint som en vellykket bryllupstale. Bryllupstalen er med til at sætte stemningen, og brudeparret og gæsterne vil huske tilbage på talen. Derfor kan der også følge et vist pres med, når du skal skrive en bryllupstale. Heldigvis kan du herunder få nogle guidelines til, hvordan du kan gribe din bryllupstale an, samt hvad du skal huske, når du skriver en bryllupstale.

Hvilket toneleje skal bryllupstalen være i?

Tænk over følgende: hvem er brudeparret? Hvad for nogle typer er de? Og hvad er din relation til dem? Hvis du er et nært familiemedlem, er en højtidelig og rørende tone helt på sin plads. Hvis du derimod er en god ven af brudeparret, er en let og eventuelt humoristisk tone mere passende. Du sætter baren for, hvordan talen skal være. Husk at øve dig, inden talen ved at læse den højt for en, du kender, og se vedkommendes reaktion på din tale. Det er fx en god idé at have et ’prøvepublikum’ inden, hvis du f.eks. skriver en humoristisk tale.

Længden af talen er helt op til dig. Dog skal du huske på, at der helt sikkert også er andre end dig, der vil holde en tale på selve aftenen. Derfor kan det være et godt tip at skære ind til benet og fremlægge de vigtigste pointer i talen. En kort tale kan være perfekt, hvis den er formuleret knivskarpt. En lang tale er også skøn og rørende, hvis den er fyldt med godt indhold.

Kombinerer talen med en tryllekunstner

Mange vælger nemlig at booke en tryllekunstner til at komme og give brudeparret og gæsterne en fantastisk oplevelse som afslutning på talen. Anders Møller er professionel tryllekunstner og er en af de mest bookede til bryllupper. Hans stil er moderne og charmerende og han kombinerer sine utrolige effekter med en masse grin. Samtidig indblandes brudeparret tæt i løbet af showet, så de får en ekstra uforglemmelig oplevelse.

Se mere fra Anders Møllers show her.

Du kan læse mere og booke Anders’ trylleshow på hans hjemmeside her.

 

Hvilke retoriske virkemidler skal jeg skrive talen i?

Talen skal først og fremmest komme fra hjertet. Det vigtigste er i bund og grund at din tale til brudeparret er personlig.

Og så er der altid nogle gode ting at huske på, hvilket gælder for alle slags taler:

  • Gør brug af tre-trins-raketten, fx: ”I kom, I så, I sejrede”
  • Start gerne talen med en anekdote, du afslutningsvis i talen vender tilbage til. Dette kaldes cirkelbevægelsen.
  • Inddrag evt. resten af gæsterne eller brudeparret i talen ved at stille et spørgsmål eller udbringe en fællesskål.

Med disse tips vil du uden tvivl kunne skrive en rigtig god bryllupstale. Hvis du har svært ved at komme i gang med talen, eller hvis du er i tvivl om opbygningen af talen, kan det være rigtig godt at holde sig til nogle klassiske virkemidler, der gør talen inddragende og karismatisk.